Petak, 27. novembar/studeni 2015, 09:14 CET

U.S. Steel odlazi i iz Slovačke

13.11.2012
Američki proizvođač čelika "Ju es stil" (U.S. Steel) posle dve godine spekulacija, potvrdio je da razmatra odlazak iz Slovačke, preneli su mediji u toj zemlji.

Rukovodstvo železare u Košicama prvi put je saopštilo zaposlenima putem i-mejla da je koncern dobio ponudu koju ozbiljno razmatra.

"Rekli su nam da su razgovori u početnom stadijumu i da će potrajati nekoliko meseci. Njihov rezultat može biti i to da američka firma ne napusti Slovačku", rekao je predstavnik sindikata košičkih metalurga Mikulaš Hintoš.

Ko hoće da kupi železaru radnicima nije rečeno, a prema lokalnom listu Košički korzar, ima tri zainteresovana kupca. Jedan od njih bi trebalo da bude nemački koncern "Tisen Krup" (ThyšenKrupp). Već duže vreme se špekuliše da nemačka firma nudi američkoj zamenu za svoju posrnulu fabriku u američkoj državi Alabama.

Prema ekonomistima, takav tip trgovine u svetu je uobičajen, s tim što se kasnije dve strane finansijski poravnaju. Slovačke fabrike automobila koriste čelik, kako iz "Ju es stila", tako i iz "Tisen Krupa".

Međutim, nemačka firma je juče negirala zainteresovanost za Košice.
13 novembar/studeni 2012
13 novembar/studeni 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.