Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 08:09 CET

  U.S. Steel odlazi i iz Slovačke

  13.11.2012
  Američki proizvođač čelika "Ju es stil" (U.S. Steel) posle dve godine spekulacija, potvrdio je da razmatra odlazak iz Slovačke, preneli su mediji u toj zemlji.

  Rukovodstvo železare u Košicama prvi put je saopštilo zaposlenima putem i-mejla da je koncern dobio ponudu koju ozbiljno razmatra.

  "Rekli su nam da su razgovori u početnom stadijumu i da će potrajati nekoliko meseci. Njihov rezultat može biti i to da američka firma ne napusti Slovačku", rekao je predstavnik sindikata košičkih metalurga Mikulaš Hintoš.

  Ko hoće da kupi železaru radnicima nije rečeno, a prema lokalnom listu Košički korzar, ima tri zainteresovana kupca. Jedan od njih bi trebalo da bude nemački koncern "Tisen Krup" (ThyšenKrupp). Već duže vreme se špekuliše da nemačka firma nudi američkoj zamenu za svoju posrnulu fabriku u američkoj državi Alabama.

  Prema ekonomistima, takav tip trgovine u svetu je uobičajen, s tim što se kasnije dve strane finansijski poravnaju. Slovačke fabrike automobila koriste čelik, kako iz "Ju es stila", tako i iz "Tisen Krupa".

  Međutim, nemačka firma je juče negirala zainteresovanost za Košice.
  13 novembar/studeni 2012
  13 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.