Srijeda, 25. novembar/studeni 2015, 13:16 CET

EU daje Grčkoj više vremena i odlaže odluku o isplati tranše

13.11.2012
Ministri finansija evrozone odgodili su odluku o isplati tranše od 31,5 milijardi evra finansijske pomoći Atini, uprkos naporima Grčke da ispuni zahteve međunarodnih poverilaca.

Ministri su, ipak, odlučili da daju Grčkoj još dve godine, odnosno da produže rok od 2014. do  2016. da ispuni ciljeve smanjenja budžetskog deficita, kao što su poverioci i tražili.

"Mislim da ćemo moći da donesemo konačnu odluku o raspodeli naredne tranše na sastanku 20. novembra", rekao je novinarima u Briselu Žan Klod Junker, šef Evrogrupe, koja okuplja ministre finansija evrozone.

On je pohvalio napore Grčke u usvajanju impresivnog programa reformi i budžeta za 2013. godinu, ali je dodao da se "još neke stvari moraju proveriti, jer nije ispunjeno sve što je obećano".

Odluku o isplati tranše od 31,5 milijardi evra prvo moraju da odobre neki nacionalni parlamenti, uključujući nemački, podseća Bi-Bi-Si.

Grčki parlament usvojio je u ponedeljak veoma nepopularan budžet za 2013. godinu, čime je načinjen ključni korak s ciljem osiguranja nove tranše od 31,5 milijardi evra od EU, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke.
13 novembar/studeni 2012
13 novembar/studeni 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.