Petak, 06. maj/svibanj 2016, 03:44 CET

  EU daje Grčkoj više vremena i odlaže odluku o isplati tranše

  13.11.2012
  Ministri finansija evrozone odgodili su odluku o isplati tranše od 31,5 milijardi evra finansijske pomoći Atini, uprkos naporima Grčke da ispuni zahteve međunarodnih poverilaca.

  Ministri su, ipak, odlučili da daju Grčkoj još dve godine, odnosno da produže rok od 2014. do  2016. da ispuni ciljeve smanjenja budžetskog deficita, kao što su poverioci i tražili.

  "Mislim da ćemo moći da donesemo konačnu odluku o raspodeli naredne tranše na sastanku 20. novembra", rekao je novinarima u Briselu Žan Klod Junker, šef Evrogrupe, koja okuplja ministre finansija evrozone.

  On je pohvalio napore Grčke u usvajanju impresivnog programa reformi i budžeta za 2013. godinu, ali je dodao da se "još neke stvari moraju proveriti, jer nije ispunjeno sve što je obećano".

  Odluku o isplati tranše od 31,5 milijardi evra prvo moraju da odobre neki nacionalni parlamenti, uključujući nemački, podseća Bi-Bi-Si.

  Grčki parlament usvojio je u ponedeljak veoma nepopularan budžet za 2013. godinu, čime je načinjen ključni korak s ciljem osiguranja nove tranše od 31,5 milijardi evra od EU, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke.
  13 novembar/studeni 2012
  13 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.