Utorak, 30. juni/lipanj 2015, 01:12 CET

Azilanti iz Srbije problem i u Danskoj

10.11.2012
Desničarska Danska narodna partija (DF) zatražila je od nadležnih organa privremeni prekid davanja azila strancima u toj zemlji, zbog problema nastalih zbog velikog broja podnosilaca zahteva za azil romske nacionalnosti iz Srbije.

"Naš azilantski sistem je pod toliko velikim pritiskom da bi Danska trebalo da dobije pauzu", navodi se u saopštenju i precizira da se u ovoj godini očekuje do 6.000 zahteva za azil iz raznih zemalja.

Prema jednom izveštaju policije, najviše ih je iz Somalije, Sirije i Avganistana, ali ih je poslednjih meseci najviše iz Srbije, a zahteve uglavnom podnose romske porodice sa velikim brojem članova.

Od početka godine iz Srbije je stiglo 348 osoba koje su zatražile azil. U saopštenju DF-a se navodi da je, i pored toga što svi zahtevi bivaju odbijeni, vraćanje podnosilaca zahteva u Srbiju komplikovano jer mnogi traže odobravanje boravka iz humanitarnih razloga, što im omogućava dodatnih šest meseci u Danskoj.

"Jasno je da oni vrlo dobro znaju da ne mogu da dobiju azil u Danskoj, ali ipak dolaze kako bi stekli neku korist. Mi to, jednostavno, ne prihvatamo i tražimo privremeni prekid davanja azila (za sve)", navodi se u saopštenju DF-a.
10 novembar/studeni 2012
10 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
27.06.2015
TV serijal 'Perspektiva' o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED (National Endowment for Democracy) nakon petog ciklusa pravi ljetnu pauzu. U naredna dva mjeseca u kolažnim emisijama moći ćete vidjeti interesantne detalje sa snimanja Serijala u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. Producent je Mebius film iz Sarajeva.