Utorak, 01. decembar/prosinac 2015, 22:56 CET

Azilanti iz Srbije problem i u Danskoj

10.11.2012
Desničarska Danska narodna partija (DF) zatražila je od nadležnih organa privremeni prekid davanja azila strancima u toj zemlji, zbog problema nastalih zbog velikog broja podnosilaca zahteva za azil romske nacionalnosti iz Srbije.

"Naš azilantski sistem je pod toliko velikim pritiskom da bi Danska trebalo da dobije pauzu", navodi se u saopštenju i precizira da se u ovoj godini očekuje do 6.000 zahteva za azil iz raznih zemalja.

Prema jednom izveštaju policije, najviše ih je iz Somalije, Sirije i Avganistana, ali ih je poslednjih meseci najviše iz Srbije, a zahteve uglavnom podnose romske porodice sa velikim brojem članova.

Od početka godine iz Srbije je stiglo 348 osoba koje su zatražile azil. U saopštenju DF-a se navodi da je, i pored toga što svi zahtevi bivaju odbijeni, vraćanje podnosilaca zahteva u Srbiju komplikovano jer mnogi traže odobravanje boravka iz humanitarnih razloga, što im omogućava dodatnih šest meseci u Danskoj.

"Jasno je da oni vrlo dobro znaju da ne mogu da dobiju azil u Danskoj, ali ipak dolaze kako bi stekli neku korist. Mi to, jednostavno, ne prihvatamo i tražimo privremeni prekid davanja azila (za sve)", navodi se u saopštenju DF-a.
10 novembar/studeni 2012
10 novembar/studeni 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.