Dostupni linkovi

Brejvik se žali na uslove u zatvoru



Norvežanin Anders Bering Brejvik, osuđen na 21 godinu za ubistvo 77 ljudi prošle godine, žalio se na "nehumane" uslove u zatvoru.

U pismu zatvorskoj službi, Brejvik se požalio da mu se služi hladna kafa, da ne dobija dovoljno butera za hleb i da mu nije dozvoljeno da ima kremu.

Brejvik služi kaznu u zatvoru Ila kod glavnog grada, gde je u gotovo potupnoj izolaciji.

Njegova ćelija, veličine 24 metara kvadratna, sastoji se od tri odeljka, za spavanje, čitanje i vežbanje.

"Ne verujem da postoje gori zatvorski objekti u Norveškoj", napisao je Brejvik.

Brejvik se u pismu žalio i na slabo dekorisanu ćeliju bez pogleda, koja je i previše hladna, zbog čega mora da nosi tri sloja odeće, da su lisice koje nosi kada se kreće u okviru zatvora "previše oštre" i da mu se usecaju u zglobove. Takođe mu smeta što ujutro mora na brzinu da se brije i pere zube i što su prekidači za svetlo i televizor izvan njegove ćelije, pa ne može bez pomoći da ih koristi.

Vlasti nisu komentarisale dokument na 27 strana, čiji je sadržaj objavio norveški list VG, ali je autentičnost pisma potvrio Brejvikov advokat.

Brejvik je 22. jula 2011. postavio bombu ispred zgrade norveške vlade u Oslu, prilikom čega je poginulo osam osoba. Potom je otišao u letnji kamp podmlatka Laburističke partije na ostrvu Utoja gde je otvorio vatru i ubio 69 osoba.

Osuđen je na 21 godinu zatvora, ali kazna može da bude produžavana dok god se smatra da predstavlja opasnost po društvo.
XS
SM
MD
LG