Subota, 06. februar/veljača 2016, 16:36 CET

  Sudije i tužioci upozorili Filea na sporazum SDP-a i SNSD-a

  09.11.2012
  Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) uputilo je pismo komesaru Evropske unije (EU) za proširenje i susjedsku politiku Štefanu Fileu u kojem upozorava da se Sporazumom lidera SNSD-a i SDP-a o načinu izbora tužilaca "ugrožava nezavisnost i ostvareni napredak u procesu reforme pravosuđa BiH".

  Čanovi VSTV-a BiH navode da bi dio Sporazuma koji se odnosi na pitanje pravosuđa, ako bude proveden u djelo, predstavljao ozbiljno i flagrantno vraćanje unatrag reformskog procesa u oblasti pravosuđa.

  Kako se u pismu navodi, na taj način bi se ugrozila nezavisnost tužilačkog sistema u BiH, odnosno da bi taj sistem ponovo bio stavljen pod političku kontrolu.

  Također se navodi da jedinstven VSTVBiH na državnom nivou, čija je nadležnost da imenuje sudije i tužioce a ne samo da predlaže njihovo imenovanje, predstavlja kamen temeljac cjelokupne reforme pravosuđa u BiH, te da bi se, ukoliko se oduzme ova nadležnost VSTV-u, ugrozili svi višegodišnji reformski napori.

  VSTVBiH navodi da dogovor SNSD-a i SDP-a predstavlja i direktno kršenje zahtjeva Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu kojim se nalaže „usvajanje zakona kojim se uspostavlja jedinstveno Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH s ciljem objedinjavanja nadležnosti nad entitetskim pravosuđem u oblasti imenovanja“, kao što se izričito navodi u Studiji izvodljivosti Evropske komisije iz 2003. godine, kojom se ocjenjuje spremnost BiH za otpočinjanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i napredak na ostvarivanju uslova iz Evropskog partnerstva na putu ka članstvu u EU.

  U pismu se navodi i da dogovor između SNSD-a i SDP-a, u vezi sa pitanjem pravosuđa, u potpunosti izlazi izvan okvira prakse drugih zemalja u regiji, kao i onih država koje su nedavno postale članice Evropske unije.
  09 novembar/studeni 2012
  09 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.