Ponedjeljak, 31. avgust/kolovoz 2015, 19:46 CET

Sudije i tužioci upozorili Filea na sporazum SDP-a i SNSD-a

09.11.2012
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) uputilo je pismo komesaru Evropske unije (EU) za proširenje i susjedsku politiku Štefanu Fileu u kojem upozorava da se Sporazumom lidera SNSD-a i SDP-a o načinu izbora tužilaca "ugrožava nezavisnost i ostvareni napredak u procesu reforme pravosuđa BiH".

Čanovi VSTV-a BiH navode da bi dio Sporazuma koji se odnosi na pitanje pravosuđa, ako bude proveden u djelo, predstavljao ozbiljno i flagrantno vraćanje unatrag reformskog procesa u oblasti pravosuđa.

Kako se u pismu navodi, na taj način bi se ugrozila nezavisnost tužilačkog sistema u BiH, odnosno da bi taj sistem ponovo bio stavljen pod političku kontrolu.

Također se navodi da jedinstven VSTVBiH na državnom nivou, čija je nadležnost da imenuje sudije i tužioce a ne samo da predlaže njihovo imenovanje, predstavlja kamen temeljac cjelokupne reforme pravosuđa u BiH, te da bi se, ukoliko se oduzme ova nadležnost VSTV-u, ugrozili svi višegodišnji reformski napori.

VSTVBiH navodi da dogovor SNSD-a i SDP-a predstavlja i direktno kršenje zahtjeva Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu kojim se nalaže „usvajanje zakona kojim se uspostavlja jedinstveno Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH s ciljem objedinjavanja nadležnosti nad entitetskim pravosuđem u oblasti imenovanja“, kao što se izričito navodi u Studiji izvodljivosti Evropske komisije iz 2003. godine, kojom se ocjenjuje spremnost BiH za otpočinjanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i napredak na ostvarivanju uslova iz Evropskog partnerstva na putu ka članstvu u EU.

U pismu se navodi i da dogovor između SNSD-a i SDP-a, u vezi sa pitanjem pravosuđa, u potpunosti izlazi izvan okvira prakse drugih zemalja u regiji, kao i onih država koje su nedavno postale članice Evropske unije.
09 novembar/studeni 2012
09 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.