Subota, 23. maj/svibanj 2015, 00:11 CET

Mun:OHR je imao i ima važnu ulogu u BiH

09.11.2012

Američki ambasador u BiH Patrik Mun izjavio je danas u Srebrenici da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) imao i ima vrlo važnu i pozitivnu ulogu u BiH, ali da u određenom trenutku mandat OHR u BiH treba da bude okončan.

Po njegovim rečima, neki od uslova za zatvaranje OHR su ispunjeni, dok je rešavanje pitanje državne i vojne imovine, kao jednog od najvažnijih uslova, "nadohvat ruke".

Upitan kako komentariše izjavu predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da je OHR kriv za stanje u Bosni i Hercegovini, Mun je kazao da takve tvrdnje nisu utemeljene.

Američki ambasador je u Srebrenici razgovarao sa Ćamilom Durakovićem i Vesnom Kočević, kandidatima za načelnika Opštine Srebrenica na proteklim lokalnim izborima.

On je kazao da je od njih dobio čvrsta uveravanja da postoji namera da se Skupština Opštine Srebrenica što pre formira.

"Nisam danas došao u Srebrenicu da bih bilo kome čestitao pobedu. Čestitao sam im na nastojanju da se povežu, da objedine zajednicu", istakao je ambašador Mun.

Američki ambašador je danas u Memorijalnom centru Potočari odao poštu Bošnjacima ubijenim u Srebrenici 1995. godine i razgovarao s Majkama Srebrenice.

Mun je posetio i pravoslavno groblje u Pečištima gde je pre nekoliko dana srušen 21 nadgrobni spomenik.
09 novembar/studeni 2012
09 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Novi Sadi
X
16.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.