Dostupni linkovi

YUKOM: Zakon o amnestiji šalje lošu poruku



Zakon o amnestiji u Srbiji šalje lošu poruku pošto omogućava da se puste na slobodu ili amnestiraju osobe koje su počinile teška krivična dela, rekao je danas agenciji Beta direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević.

"Govorimo o 1.000 onih koji će biti pušteni i 3.000 koji će biti subjekt amenstije. Ne vidim da se ozbiljno radilo, već se očigledno žurilo, što nije dobra poruka za pravosuđe i za naše zatvore", rekao je Antonijević.

On je rekao da ne stoji obraloženje da je potrebno rasteretiti zatvore, jer nije objavljen broja počinioca teških krivičnih dela koji će biti pušteni na slobodu.

Zakonom o amnestiji koji će, nakon što ga je Skupština Srbije juče usvojila, stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja u Sluzbenom glasniku, predviđeno je da se ukine kazna onima koji su osuđeni na kaznu zatvora do tri meseca.

Za osuđenike koji su osuđeni na kazne zatvora od tri do šest meseci predviđeno je da kazna bude prepolovljena, osuđenima za teško ubistvo, ubistvo i teške slučajeve razbojničke krađe i razbojništva kazna će se umanjiti za 10 odsto, dok bi se osuđenicima starijim od 70 godina kazna umanjila za četvrtinu.
XS
SM
MD
LG