Ponedjeljak, 25. maj/svibanj 2015, 07:19 CET

Štrajkovao dio službenika evropskih institucija

08.11.2012
Dio službenika evropskih institucija štrajkao je u četvrtak u Bruxellesu prosvjedujući protiv prijedloga za smanjenje troškova za administraciju u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom okviru Evropske unije.

"Predviđena smanjenja troškova za administraciju su tolika da institucije neće moći obavljati svoju ulogu predviđenu evropskim ugovorima ni provoditi odluke Vijeća i još manje privući kompetentno osoblje, poštujući zemljopisnu ravnotežu", kaže se u saopćenju sindikata službenika u Vijeću EU-a.

Prema predstavnicima sindikata, štrajku se odazvalo između 80 i 90 posto službenika u Vijeću EU-a, dok je u Komisiji odziv puno manji. Na podnevnoj konferenciji za novinare, koja se svaki dan održava u Evropskoj komisiji nije bilo usluge prijevoda zbog štrajka prevoditelja. 

Sindikati ističu da cijeli proračun EU-a košta svakog građanina samo 67 eurocenti dnevno.

Na troškove administracije otpada šest posto evropskog proračuna, što je oko osam milijardi eura godišnje, od čega je polovica za plaće. Oko 1,2 milijarde troši se na mirovine.

Evropske institucije - Komisija, Vijeće, Parlament, Sud pravde - zapošljavaju više od 40.000 ljudi, koji nemaju svi status službenika. Plaće evropskih službenika kreću se od 2.650 eura bruto do 23.000 eura bruto koliko zarađuju povjerenici Evropske komisije.
08 novembar/studeni 2012
08 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.