Ponedjeljak, 31. avgust/kolovoz 2015, 00:31 CET

Srbija: Zakon o amnestiji obuhvatiti će 3 600 osuđenika

08.11.2012
Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o amnestiji, prema kome će 3.600 , od 8 tisuća osuđenika biti oslobođeno ili dobiti manje kazne ukoliko nisu počinili teška krivična djela.

Od amnestije su izuzeti osuđeni  za najteže oblike teških krivičnih djela kaznom zatvora od 30 do 40 godina, poput krivičnih djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, protiv polne slobode, kao i za teže oblike   nasilja u obitelji, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Neće moći biti amnestirani ni oni koji su osuđeni za krivična djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti , davanja i primanja mita, kao i za krivična djela organiziranog kriminala.

Amnestijom će vlada Srbije “sačuvati”   državnoj kasi   oko 127 milijuna dinara ( nešto više od milijun eura), dok bi  dugoročno  budžetski  troškovi bili niži  za oko 800 milijuna dinara ( oko 7,5 miljuna eura).
08 novembar/studeni 2012
08 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.