Dostupni linkovi

SAD dobile prvu javno deklarisanu gej senatorku


Tammy Baldwin, demokratkinja iz Wisconsina pobijedila je republikanca Tommya Thompsona u utrci za Senat i tako postala prva senatorica koja je javno priznala svoju lezbijsku opredjeljenost.

„Počašćena sam i duboko zahvalna i spremna sam zajedno s predsjednikom Barackom Obamom boriti se za dobrobit srednje klase ove države“ rekla je Baldwin.

Njen protukandidat Tommy Thompason tokom kampanje smatran je izvjesnim pobjednikom. Bio je i vrlo popularan guverner, a za mandata Georga W. Busha bio je i državni tajnik za zdravstvo.

Zanimljivo je da pitanje seksualne orijentacije Tammy Baldwin tokom kampanje nije bilo tema. Istina, Thompsonov direktor kampanje je to pokušao učiniti, šaljući preko Twittera video u kojem Tammy pleše na LGBT paradi. No, njegov šef se ogradio od takvih pokušaja.

Nakon pobjede je rekla da će morati i zaslužiti da bude prva žena koja u Senatu predstavlja Wisconsin, ali i da će biti prva osoba koja je priznala svoju seksualnu orijentaciju.

“No, nisam u utrku ušla kako bi povijesničari mogli napisati da sam prva lezbijka u Senatu, već zato da bih pomogla ljudima da nađu posao, plaćaju račune, da mladi mogu studirati, a da stariji ne strahuju od mirovine, te da pomognemo veteranima koji su se borili za nas. Ljudi trebaju sigurnost kako bi pokrenuli posao i mogli živjeti od svoga rada. Želim naglasiti da ću biti drugačija od prethodnika”, rekla je Tammy.
XS
SM
MD
LG