Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 17:32 CET

  Presuda Rasemi Handanović za zločine počinjene u Trusini kod Konjica

  30.04.2012

  Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Rasema Handanović potpisala sa Državnim tužilaštvom, a izricanje presude zakazano je za danas. 

  Nekadašnja pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), priznala je krivicu za zločine počinjene nad civilima i ratnim vojnim zarobljenicima u selu Trusina kod Konjica 1993. godine.

  Sporazumom je predviđeno da Handanović bude izrečena kazna od pet do šest godina zatvora.

  Vesna Budimir, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je da se na potpisivanje sporazuma odlučila zbog "iskrenog kajanja optužene”, te činjenice da se Handanović sporazumom obavezala da će svjedočiti u drugim predmetima i istragama koje se tiču zločina u Trusini. 

  Handanović je uhapšena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u aprilu 2011., a u BiH je izručena krajem prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru. Sporazumom o priznanju krivice Handanović se obavezala da će svjedočiti u suđenjima vezanim za Trusinu.
  30 april/travanj 2012
  30 april/travanj 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.