Dostupni linkovi

Masovni štrajk glađu palestinskih zatvorenika


Desetine palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima uključilo se danas u masovni štrajk glađu koji je okupio najmanje 1.500 ljudi koji traže poboljšanje uslova u zatvorima.

Klub palestinskih zatvorenika na Zapadnoj obali saopštio je da se 75 zatvorenika u jednom zatvoru priključilo štrajku. Štrajk glađu u toku je i u zatvoru Ofer.

Masovni štrajk glađu počeo je 17. aprila, a prije toga određeni broj zatvorenika individualno je gladovao, uključujući dva pripadnika Islamskog džihada, koji nisu jeli 66 odnosno 44 dana.

Zatvorenici traže prekid zatvaranja u samice, ukidanje administrativnog pritvora, kao i da im se omogući školovanje na univerzitetima, poveća broj posjeta porodice i mogućnost gledanja televizije.

Izraelska zatvorska služba predložila je ukidanje samica u zamjenu za prekid štrajka, ali su zatvorenici to odbili. Izraelske zatvorske vlasti saopštile su da će do srijede odgovoriti na zahtjeve zatvorenika.

Izrael u svojim zatvorima ima 4.700 Palestinaca, uključujući 320 u administrativnom pritvoru, što je taktika koja omogućava držanje pritvorenika bez suđenja.
XS
SM
MD
LG