Petak, 06. maj/svibanj 2016, 07:32 CET

  ICTY: 3. maja nastavak konferencije pred suđenje Mladiću

  29.04.2012
  Sudsko vijeće Haškog tribunala odlučilo je da u četvrtak, 3. maja, nastavi konferenciju pred početak suđenja bivšem komandantu Vojske RS, optuženom za genocid i ratne zločine Ratku Mladiću, započetu prošlog utorka, 24. aprila, prenosi Srna.

  Nova rasprava zakazana je zbog poteškoća tužilaštva da objelodani sve dokazne materijale odbrani, koja je zbog toga tražila da suđenje bude odgođeno za tri mjeseca.

  Vijeće je početak suđenja zakazalo za 16. maj. Toga dana i sutradan, 17. maja, Tužilaštvo će iznijeti svoju uvodnu riječ, a prvi svjedoci, prema sadašnjem rasporedu, trebalo bi da budu saslušani počev od 29. maja.

  Do sada je, kada je predmet Mladić u pitanju, utvrđeno da odbrana neće iznositi uvodnu riječ u maju, niti će se sudu tada obraćati optuženi, već će iskoristiti pravo da to učine po okončanju dokaznog postupka Tužilaštva i uoči izvođenja dokaza odbrane.

  Tužilaštvo će izvesti 413 svjedoka, a za glavno ispitivanje imaće na raspolaganju 200 sati.

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.