Dostupni linkovi

Kocijančič: Nasilje nije rešenje za sever Kosova



Evropska unija pozdravlja odluku vlade Srbije da ne održi lokalne izbore na Kosovu, rekla je danas za Tanjug Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Pozdravljamo ovu odluku", rekla je Kocijančič, uz podsećanje da je Evropska komisija još ranije zauzela stav da bi održavanje srpskih lokalnih izbora na Kosovu bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

"Evropska unija svakako podržava pravo građana Kosova sa dvojnim državljanstvom da učestvuju na opštim izborima u Srbiji i spremna je da sarađuje sa svima, uključujući i međunarodne organizacije, kako bi im se to omogućilo", zaključila je Kocijančič.

Osvrćući se na pretnje nekih kosovskih lidera da će silom uspostaviti vlast Prištine na severnom delu Pokrajine, Kocijančič je rekla da Evropska komisija smatra da nasilje nije rešenje i da se problemi moraju rešavati dijalogom.

"Pozivamo obe strane da se ponašaju uzdržano i odgovorno", rekla je Kocijančič odgovarajući na pitanje kako Evropska komisija gleda na nedavne izjave ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija i potpredsednika kosovske vlade Hajredina Kučija da ne isključuju upotrebu sile na severu Kosova.
XS
SM
MD
LG