Dostupni linkovi

Turski premijer stiže u posetu Kini, prvu posle 27 godina



Turski premijer Redžep Tajip Erdogan dolazi danas u Peking gde će sa kineskim zvaničnicima razgovarati o unapređenju privrednih i političkih odnosa dve zemlje čije su privrede u snažnom razvoju.

To je prva poseta jednog turskog premijera Kini posle 27 godina, a usledila je pošto je u februaru u Ankari i Istanbulu boravio kineski potpredsednik Si Đinping. Tada je sklopljeno više poslovnih sporazuma vrednosti nekoliko milijardi dolara. Kineska agencija Sinhua navodi da Erdogan u Peking dolazi sa 300 privrednika u nadi da će zainteresovati kineske investitore, ali i povećati izvoz turske robe.

Pre odlaska u Kinu, Erdogan je ukazao da dve zemlje mogu da sarađuju u oblasti energetike, građevinarstva, bankarstva, informacija i telekomunikacija, navodi Sinhua. Turski premijer boravak u Kini započeće posetom Urumćiju, glavnom gradu provincije Sinđang u kojoj živi muslimanska manjina Ujgura, etnički bliskih Turcima.

Provincija Sinđang je krajem 2009. bila poprište velikih sukoba između pripadnika Ujgura, koji su većina u tom regionu i traže veću autonomiju, i Kineza.
XS
SM
MD
LG