Petak, 27. novembar/studeni 2015, 05:35 CET

Washington Post: SAD će prihvatiti iranski civilni nuklearni program

06.04.2012
Američki predsjednik Barack Obama poručio je Iranu da će Sjedinjene Države prihvatiti da Islamska Republika ima civilni nuklearni program ukoliko dokaže da ne pokušava napraviti atomsko oružje, javio je u petak Washington Post.

Obama je poslao tu poruku Teheranu posredstvom turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, koji ju je predao iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Ali Hamneiju prošle sedmice, navodi vanjskopolitički kolumnista novina David Ignatius.

Predsjednik Obama nagovjestio je da će Sjedinjene Države prihvatiti iranski civilni nuklearni program ukoliko vrhovni vođa Ali Hamnei potvrdi svoju nedavnu izjavu u javnosti da njegova zemlja nikada nije nastojala niti će nastojati da stvori atomsko oružje, piše Ignatius.

Nekoliko dana prije nego što je otputovao u Iran, Erdogan je održao dvosatni susret s Obamom u Seoulu tokom kojeg su se dogovorili da Erdogan obavijesti ajatolaha o nuklearnom sporu i o krizi u Siriji, navodi on.

Sjedinjene Države su saopćile u četvrtak kako očekuju od Irana da iduće sedmice održi razgovore sa šest svjetskih sila o spornom nuklearnom programu Islamske Republike, uprkos sporenju oko toga da li će mjesto razgovora biti Istanbul ili Bagdad.
06 april/travanj 2012
06 april/travanj 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.