Petak, 06. maj/svibanj 2016, 15:05 CET

  Washington Post: SAD će prihvatiti iranski civilni nuklearni program

  06.04.2012
  Američki predsjednik Barack Obama poručio je Iranu da će Sjedinjene Države prihvatiti da Islamska Republika ima civilni nuklearni program ukoliko dokaže da ne pokušava napraviti atomsko oružje, javio je u petak Washington Post.

  Obama je poslao tu poruku Teheranu posredstvom turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, koji ju je predao iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Ali Hamneiju prošle sedmice, navodi vanjskopolitički kolumnista novina David Ignatius.

  Predsjednik Obama nagovjestio je da će Sjedinjene Države prihvatiti iranski civilni nuklearni program ukoliko vrhovni vođa Ali Hamnei potvrdi svoju nedavnu izjavu u javnosti da njegova zemlja nikada nije nastojala niti će nastojati da stvori atomsko oružje, piše Ignatius.

  Nekoliko dana prije nego što je otputovao u Iran, Erdogan je održao dvosatni susret s Obamom u Seoulu tokom kojeg su se dogovorili da Erdogan obavijesti ajatolaha o nuklearnom sporu i o krizi u Siriji, navodi on.

  Sjedinjene Države su saopćile u četvrtak kako očekuju od Irana da iduće sedmice održi razgovore sa šest svjetskih sila o spornom nuklearnom programu Islamske Republike, uprkos sporenju oko toga da li će mjesto razgovora biti Istanbul ili Bagdad.
  06 april/travanj 2012
  06 april/travanj 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.