Petak, 06. maj/svibanj 2016, 07:32 CET

  Beograd: Promovirana knjiga "Ubijena djeca Sarajeva"

  06.04.2012
  Mali svijet snova i nada,  neostvarenih mogućnosti i velikog potencijalnog bogatstva, nemilosrdno, bezobzirno i ravnodušno je uništen, izjavila je danas povijesničarka  Latinka Perović na promociji knjige "Ubijena djeca Sarajeva pod opsadom 1992-1996" koja je održana u Beogradu.
          
  Studija govori o 524 djeteta koja su ubijena, njihove fotografije, koje nisam smjela da pogledam, rekla je Perović i naglasila da načini na koje su djeca ubijana, granatom ili snajperom, pokazuje okrutnost planera ovog zločina.

  "Djeca su bila puki materijal za ostvarenje čudovišnih namjera, rekla je ona i dodala da je tokom 1.479 dana opsade Sarajeva ubijeno 10.615 lica, odnosno 1.601 djete, a ranjeno 61.136 ljudi, od toga 14.946 djece.

        
  Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Ismet Dizdarević rekao je da Beograđani koji prisustvuju promociji ove knjige pokazuju da Sarajevo nije samo u traganju za istinom o događajima koji su se desili u tom gradu pod opsadom.

  Okupljenima se, na promociji knjige koju je organizirao  Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, obratila i Sanja Čišić, kojoj su snajperisti ispred zgrade u naselju Ciglana ubili jednogodišnju kćerku Irinu. 

   " Željela bih da sretnem tog snajperistu i pitam ga zašto nije ubio mene. Voljela bih da ga vidim i to pitam, a ne da se svetim, rekla je Čišić.
  06 april/travanj 2012
  06 april/travanj 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.