Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 21:21 CET

  Rusija: Prva hapšenja po zakonu protiv homoseksualnosti

  06.04.2012
  U Rusiji  su uhapšena dva muškarca zbog sudjelovanja u "pro-gay propagandi".

  To je prvi čin provođenja kontroverznog novog zakona koji zabranjuje javno podržavanje homoseksualnosti.

  Policija u Sankt Peterburgu je uhapsila muškarce dok su stajali u centralnom kvartu ruskog drugog najvećeg grada držeći transparente na kojima je pisalo "Homoseksualnost je normalna".

  "Ovaj sanktpeterburški zakon koji zabranjuje primjedbe u korist homoseksualnosti je sramotan. Ovaj zakon je nevjerovatno diskriminatoran i oduzima pravo slobode izražavanja i okupljanja građanima koji imaju netradicionalne sklonosti", rekla je Tatjana Lokšina, glasnogovornica Human Rights Watcha.

  Novi gradski zakon, koji je stupio na snagu 29. februara, nalaže novčane kazne za sve osobe koje "propagiraju netradicionalan životni stil" u javnim prostorima.

  Obojica uhapšenih će morati platiti kaznu po 170 dolara zbog kršenja zakona, a postoji mogućnost da će biti optuženi za kršenje državnog zakona koji zabranjuje javne demonstracije bez prethodne najave policiji.
  06 april/travanj 2012
  06 april/travanj 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.