Dostupni linkovi

Barozo: Evropska budućnost Bosne u rukama političkih vođa


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo istakao je u sredu u Briselu "jasnu i čvrstu podršku" evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, ali je podvukao da njene političke vođe treba u tom cilju da pojačaju rad na reformama i preuzmu odgovornost.

Barozo je to rekao posle susreta s predsedavajućim predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, koji je izjavio da "ima dosta pitanja oko kojih se, nažalost, mi u BiH razmimoilazimo", ali i da postoji saglasnost oko evropskog puta.

Barozo je pozdravio niz nedavnih povoljnih razvoja događaja u BiH, ali i podseti da preostaje da se još dosta uradi da bi Bosna mogla da realizije svoju evropsku perspektivu, posebno kad je u pitanju usaglašavanje njenog ustava s odredbama Evropskog suda za ljudska prava, što je ključni element za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-BiH.

"Očekujem napredak u primeni presude Evropskog suda za ljudska prava o unošenju tzv. odrednice Sejdić-Finci u ustav BiH," rekao je Barozo.

"Bosna nije sama i naša privrženost ulasku Bosne u redove EU je jasna i čvrsta, a ja danas u ime Evropske komisije potvrđujem to opredeljenje predsedavajućem predsedništva Izetbegoviću", rekao je Barozo i dodao:

"Vi ste evropski građani, vi ste deo naše zajednice, Evropljani ste i otud očekujemo da Bosna i Hercegovina učini te korake napred... ali očekujemo i da politički vođi BiH odrade svoj deo posla -evropska budućnost BiH je u njihovim rukama, isto kao odgovornost za to", rekao je Barozo.
XS
SM
MD
LG