Dostupni linkovi

Polančec svedočio na suđenju Sanaderu



Bivši potpredsednik Vlade Hrvatske Damir Polančec izjavio je danas u nastavku suđenja Ivi Sanaderu da je predsedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) jednoglasno prihvatilo promene međuakcionarskog ugovora Vlade i MOL-a kojim je ta mađarska kompanija preuzela upravljačka prava u Ini.

Bivšem premijeru Hrvatske i šefu HDZ u objedinjenom postupku se sudi za uzimanje 10 miliona evra mita od MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u hrvatskoj Ini - iz koje se pritom trebalo izdvojiti poslovanje s gasom, i za uzimanje provizije od austrijske Hiopo banke u vreme kad je Sanader bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih godina.

Polančec je pred zagrebačkim Županijskim suduom rekao da je stranka raspravljala o svim važnim političkih pitanjima, ali da se ne seća da je nekada stav Predsedništva bio drugačiji od mišljenja predsednika stranke.

On je rekao i da je Predsedništvo HDZ tada donelo odluku da se ide u pregovore o izdvajanju nerentabilnog poslovanja s gasom.

Na taj deo iskaza po kojem je njegovo mišljenje bilo obavezujuće, Sanader je stavio prigovor.

Stavio je prigovor i na deo svedočenja u kojem je Polančec rekao da je bivši premijer naterao Jadranku Kosor da MOL-u proda akcije Ine iz Fonda hrvatskih branitelja, na čijem čelu je ona bila.
XS
SM
MD
LG