Subota, 30. april/travanj 2016, 11:03 CET

  Svaki peti mladi Nemac ne zna ništa o Aušvicu

  25.01.2012

  Svaki peti Nemac uzrasta od 18 do 29 godina ne zna ništa o Aušvicu, ali istovremeno 90 odsto građana Nemačke zna kakav poseban značaj za istoriju ima ovaj koncentracioni logor iz vremena nacističke diktature.

  Ispitivanje javnog mnjenja, koje povodom 27. januara, Dana sećanja na žrtve nacističkog genocida, objavljuje magazin "Štern", pokazalo je da među Nemcima starijim od 30 godina 95 odsto zna detalje o Aušvicu.

  Istovremeno svaki treći građanin ne zna gde se nalazio ovaj, najveći nekadašnji logor smrti u kojem je stradalo oko 1,1 miliona ljudi. Ostalih 69 odsto znalo je ispravno da navede da se Aušvic nalazio u današnjoj Poljskoj, nedaleko od Krakova.

  Za autore istraživanja neočekivan je bio odgovor na pitanje da li konačno treba da bude povučena crta ispod istorijskih zbivanja u vreme nacizma i Drugog svetskog rata. Dok je 1994. za to bilo 53 odsto građana, sada to smatra tek 40 odsto Nemaca.

  Među mladima između 18 i 20 godina čak preko 65 odsto smatra da ne sme da se dopusti da nacistički genocid padne u zaborav.

  Uprkos ovakvom stavu i velikom zanimanju za istorijske događaje iz prošlog stoleća, 65 odsto građana smatra da Nemaci nemaju nikakvu posebnu odgovornost prema drugim narodima koja se zasniva na istorijskim događajima.

  Dan sećanja na žrtve holokausta, 27. januar je dan kada su trupe sovjetske armije oslobodile koncentracioni logor Aušvic-Birkenau.
  25 januar/siječanj 2012
  25 januar/siječanj 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.