Subota, 30. april/travanj 2016, 22:43 CET

  Godišnjica formiranja Đinđićeve vlade

  25.01.2012

  Na današnji dan pre 11 godina, 25. januara 2001. godine, formirana je prva demokratska Vlada Srbije posle odlaska sa vlasti režima Slobodana Miloševića, a za premijera je izabran Zoran Đinđić.

  Prva odluka Đinđićeve Vlade bilo je smenjivanje načelnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti Radomira Markovića, koji je kasnije osudjen na 40 godina zatvora zbog umešanosti u četvorostruko ubistvo i pokušaj ubistva Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali.

  Vlada je izabrana posle tromesečnog mandata prelazne vlade, formirane pošto je Milošević izgubio izbore 24. septembra 2000. godine i priznao poraz posle velikih demonstracija 5. oktobra te godine, a za predsednika SRJ izabran je predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.
   
  Đinđićevu Vladu formirala je koalicija Demokratska opozicija Srbije (DOS) sastavljena od 18 stranaka i imala je sedam potpredsednika, 17 ministarstava i 16 ministara.

  “Stanje koje zatičemo dramatično je loše. Zadatak koji mi danas preuzimamo kao nasledje prethodnih deset godina veoma je težak, izazovi su veoma veliki, ali i šansa da se upišemo u istoriju kao generacija koja je jednu zemlju ponovo vratila na njen pravi put, ta sanša je takodje veoma velika”, rekao je Đinđić 25. januara u ekspozeu u Skupštini Srbije.

  Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine a za organizaciju i izvršenje ubistva osudjeni su čelnici rasformirane Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović i pripadnici zemunskog kriminalnog klana.
  25 januar/siječanj 2012
  25 januar/siječanj 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.