Dostupni linkovi

Mađarski ambasador: Nismo dobili poziv od eparhije



Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic izjavio je da od bačke eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) nije dobio poziv da prisustvuje obeležavanju 70. godišnjice Novosadske racije.

"Siguran sam u to jer smo poziv tražili baš zato što nas je Grad obavestio da će ove godine organizator biti bačka eparhija. Kontaktirali smo eparhiju, sveštenik Vladan Simić nam je obećao da će pozivi stići, ali ih nismo dobili", rekao je Nikovic za današnji beogradski "Blic".

Bačka eparhija optužila je gradske vlasti da su pokušale da izazovu incident, nastojeći da na pomenu u ponedeljak, koji je organizovala SPC, uđu u prostor predviđen za zvanice, što im članovi crkvenog "protokola" nisu dozvolili, a zajedno s njima ni ambasadorima Mađarske i Izraela.

Eparhija je saopštila da su ambasadori bili "kolateralna šteta" pokušaja gradskih vlasti da izazovu incident i guranja koje je nastalo između crkvenog "protokola" i predstavnika gradskih i pokrajinskih vlasti.

Pojedini predstavnici gradskih i pokrajinskih vlasti kazali su da im "crkveno obezbeđenje", odnosno tridesetak mladića u belim mantijama, nije dozvolilo da priđu spomeniku žrtvama Racije i polože cveće i optužilo eparhiju za izazivanje incidenata.

Oskar Nikovic je još rekao da mu nije toliko zasmetalo što nije bio smešten u prostor predviđen za zvanice, jer mu je cilj bio da prisustvuje i da kao jedan od Mađara izrazi svoje saučešće. "Nisam ni planirao da držim govor, niti da sedim na svečanom mestu, te stoga to za mene i nije bilo uvredljivo.
XS
SM
MD
LG