Dostupni linkovi

Parlament RS traži ukidanje državnog Suda i Tužilaštva



Skupština Republike Srpske (RS) zatražila je danas od srpskih poslanika u parlamentu BiH da pokrenu inicijativu za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH.

Parlament RS je usvojio zaključak kojim se od srpskih poslanika u državnom parlamentu traži da predlože usvajanje zakona kojim bi se ukinuo Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH, dok bi svi predmeti koji se nalaze u ovim pravosudnim institucijama, bili prebačeni na niže pravosudne instance.

Tu odluku podržali su poslanici vladajuće koalicije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije RS (SP RS), dok su poslanici srpskih i bošnjačkih opozicionih stranka bili uzdržani tokom glasanja.

"Tužilaštvo BiH ni 15 godina posle rata nije podiglo optužnice za mnogobrojne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u BiH uprkos podnetim prijavama. Sud BiH nastavio je, protivno Evropskoj konvenciji, retroaktivno da primenjuje krivični zakon iz 2003. u suđenjima za ratne zločine, ali vrši diskriminaciju primenom različitih zakona za različite optužene", navodi se u zaključku.
XS
SM
MD
LG