Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 14:23 CET

  Državnici iz regiona uputili saučešće Makedoniji

  02.01.2012
  Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je saučešće makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu povodom smrti prvog predsednika samostalne Republike Makedonije Kire Gligorova.

  "Vama i građanima Makedonije izražavam najdublje saučešće povodom smrti prvog predsednika Republike Makedonije Kire Gligorova", navodi se u telegramu.

  Hrvatski državni takođe je izrazio saučešće zvaničnicima Makedonije.

  "Ime predsednika Gligorova ostaje trajno zapamćeno po njegovoj ustrajnoj borbi za prava čoveka, slobodu i demokratiju", napisao je hrvatski predsednik Ivo Josipović u poruci koju je uputio Ivanovu.

  "Odlazak ovog istaknutog državnika i velikog prijatelja Republike Hrvatske veliki gubitak za vašu zemlju, naš region i celu Evropu", naveo je Josipović.

  Crnogorski premijer Igor Lukšić u telegramu saučešća je naveo da je Gligorov na ličnom primeru pokazao kako na miran i demokratski način stvarati i voditi zemlju.

  „Pored zasluga koje je ostvario za svoj narod, Gligorov će ostati upamćen i kao državnik koji je pomirio razlike i dao nemerljiv doprinos uspostavljanju i očuvanju stabilnosti celog regiona”, navodi se u telegramu.

  Kiro Gligorov umro je u nedelju uveče u Skoplju. Za predsednika Makedonije izabran je 1991, a posle raspada Jugoslavije biran je za predsednika Makedonije u dva mandata. Tu funkciju je napustio 19. novembra 1999.
  02 januar/siječanj 2012
  02 januar/siječanj 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.