Četvrtak, 08. oktobar/listopad 2015, 18:20 CET

Iran za danas najavio ispaljivanje projektila dalekog dometa

02.01.2012

Komandant iranske mornarice Mahmud Musavi najavio je da će Iran danas tokom posljednjeg dana vojnih vježbi izvršiti probno ispaljenje dvije dalekometne rakete.
Tokom današnje vježbe izvršićemo probno ispaljenje projektila `Kader` i `Nur`", rekao je Musavi. Iran je održao desetodnevnu pomorsku vježbu u vrijeme pojačanih tenzija sa zapadnim silama o namjeni svog nuklearnog programa i Musavi je tokom vikenda saopštio da su uspješno izvršena probna ispaljenja projektila srednjeg dometa kopno-more.

Teheran je tokom protekle sedmice zaprijetio da će blokirati prolaz naftnim tankerima kroz Ormuski moreuz u slučaju uvođenja sankcija na izvoz nafte zbog spornih aktivnosti u nuklearnom programu. EU je saopštila da razmatra da Iranu uvede embargo, koji su SAD već uvele, na uvoz iranske nafte.

Američka Peta flota saopštila je da neće dozvoliti nikakvo ometanje pomorskog saobraćaja na ovoj veoma važnoj ruti pomorskog prevoza nafte.
02 januar/siječanj 2012
02 januar/siječanj 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Kiseljaki
|| 0:00:00
...  
 
X
05.10.2015
RSE u suradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda sedmog ciklusa Serijala koja govori o mladima Kiseljaka. Voditeljica i moderatorica je Remi, članica zagrebačkog benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.