Petak, 03. juli/srpanj 2015, 17:39 CET

Sjeverna Koreja: Kim Jong-un najviši vojni zapovjednik

31.12.2011
Sjeverna Koreja objavila je u subotu da je Kim Jong-un, sin pokojnog vođe Kim Jong-ila, službeno imenovan vrhovnim zapovjednikom sjevernokorejske vojske, od 1,2 milijuna vojnika.

Imenovanje je doneseno na sastanku Političkog biroa Centralnog komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje, objavila je državna novinska agencija KCNA.

"Uvaženi Kim Jong-un preuzeo je vrhovnu komandu nad Vojskom korejskog naroda" u skladu s oporukom Kim Jong-ila od 8. listopada, navodi se u priopćenju.

Time su državni mediji objavili da je Sjeverna Koreja službeno imenovala Kim Jong-una za vrhovnog komandanta, nakon 13-dnevne žalosti za njegovim ocem Kim Jong-ilom.

Novog čelnika od očeve smrti ,17. prosinca, sjevernokorejski državni mediji nazivali su "vrhovnim zapovjednikom", a objava odluke Politbiroa očito znači i službeno odobrenje Kim Jong-unove kontrole oružanih snaga.

Neke od svjetskih agencija navode da titula "vrhovnog komandanta" ukazuje na to da mladi vođa brzo konsolidira vlast u zemlji.

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
27.06.2015
TV serijal 'Perspektiva' o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED (National Endowment for Democracy) nakon petog ciklusa pravi ljetnu pauzu. U naredna dva mjeseca u kolažnim emisijama moći ćete vidjeti interesantne detalje sa snimanja Serijala u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. Producent je Mebius film iz Sarajeva.