Petak, 22. maj/svibanj 2015, 18:05 CET

Josipović: Zagovaraćemo evropski put BiH

31.12.2011
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da će Hrvatska, kada postane zvanični član EU, uporno i lojalno zagovarati evropski put BiH.

Josipović je istakao da BiH ne treba da strahuje od getoizacije nakon hrvatskog pristupanja EU već da je to dobra vijest za sve zemlje regiona, posebno BiH.

"Granica između Hrvatske i BiH postaće spoljna granica EU i to najduža koju će dijeliti sa nekom zemljom. Mi ćemo napraviti sve da ta granica postane vrata EU za naše komšije, u svakom smislu", rekao je Josipović za "Dnevni avaz".

Govoreći o rješenju hrvatskog pitanja u BiH, Josipović je rekao da očekuje da Hrvati u BiH budu institucionalni ravnopravni, jer su konstitutivan narod, a ne manjina.

"Ravnopravnost naroda i građana je važna za svaki narod zbog BiH, njene stabilnosti i ravnoteže. Ali, i ovdje je rješenja moguće naći samo dogovorom u BiH i kroz njene institucije", smatra predsjednik Hrvatske.

Josipović isključuje mogućnost bilo kakvog novog sukoba na prostorima BiH i izražava uvjerenje da će političari dogovoriti okvir unutar kojeg će se svi podjednako dobro ili podjednako loše.

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Novi Sadi
X
16.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.