Nedjelja, 29. mart/ožujak 2015, 06:25 CET

Vijesti

Španski javni deficit veći od očekivanog

31.12.2011
Nova španska vlada je saopćila da će ovogodišnji javni deficit iznositi osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), umjesto ciljnih šest posto i najavila rast poreza na dohodak i imovinu, kao i zamrzavanje plata u javnom sektoru.

Španija je već dugo pod budnim okom tržišta zbog sumnje u sposobnost te zemlje da kontroliše javne finansije, a Madrid je zabilježio rekordan rast troškova zaduživanja zbog strahovanja oko širenja dužničke krize u eurozoni, prenio je Reuters.

Zamjenica španskog premijera Soraya Saenz de Santamaria je na konferenciji za štampu poslije drugog sastanka nove konzervativne vlade od njenog formiranja 22. decembra, najavila smanjenje javnih rashoda za 8,9 milijardi eura, kao pokušaj da bude smanjen deficit državnog budžeta.

"Suočeni smo sa izvanrednom i neočekivanom situacijom, koja nas je primorala da preuzmemo izvanredne i neočekivane mjere", ukazala je potpredsjednica vlade Soraya Saenz de Santamaria.

Španija će, prema tokom 2012. produžiti zamrzavanje plata u javnom sektoru na još godinu dana, a prestaće i da zapošljava nove radnike u tom sektoru kako bi smanjila javni deficit, navela je zamjenica premijera. "Zadržaćemo zamrzavanje uključeno u budžet za 2011", predočila je ona.

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
21.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda drugog ciklusa koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.