Ponedjeljak, 25. maj/svibanj 2015, 23:27 CET

Ključna ministarstva u Tunisu umjerenim islamistima

22.12.2011
Premijer Tunisa Hamadi Džebali predstavio je danas koalicionu vladu u kojoj će ključna ministarstva dobiti njegova umjerena islamistička partija.

Džebali, zamjenik lidera više godina zabranjene islamističke Enahda partije, rekao je da će cilj vlade, koja ima 41 člana, biti jačanje ekonomije i borba protiv korupcije.

Velika nezaposlenost i korupcija doveli su do masovnih demonstracija početkom godine zbog kojih je dugogodišnji predsjednik Zin el Abidin Ben Ali bio primoran da podnese ostavku.

Sastav nove vlade objavljen je danas pošto su vođeni pregovori parlamentarnih stranaka poslije izbora u oktobru, a parlament će sutra glasati o novoj vladi.

U vladi se nalaze tri žene, kao i ministar za ljudska prava, što je prema ocjeni agencije AP, pokušaj da se ublaže bojazni da će nova islamistička vlada gušiti slobode.

Partija Enahda će kontrolisati najvažnija ministarstava, osim ministarstva odbrane na čijem čelu će biti Abdelkrim Zbidi, jedini član prelazne vlade koji je zadržao funkciju.
22 decembar/prosinac 2011
22 decembar/prosinac 2011

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.