Dostupni linkovi

Kristijan Bejl bi trebalo da se stidi, poručuje Peking



Ministar inostranih poslova Lju Vejmin poručio je da bi američki glumac Kristijan Bejl trebalo da se stidi što je za vreme boravka u Kini pokušao da poseti aktivistu za ljudska prava Čena Gvangčenga, a ne Peking.

Prošle nedelje, čuvari u vladinoj službi fizički su sprečili Bejla da poseti slepog aktivistu, a incident je snimila ekipa Si-En-En-a koju je Bejl poveo sa sobom.

Vejmin je dodao da je režiser Džang Jimou Bejla pozvao da prisustvuje ceremoniji povodom filma "The Flowers of War", a ne da "izmišlja vesti i snima film u nekom selu."

Čen je beležio podatke o prisilnim kasnim abortusima, sterilizacijama i drugim ilegalnim merama koje su lokalne vlasti provincije Šandong sprovodile u okviru programa kontrole broja stanovništva.

Uhapšen je zbog navodnog podstrekivanja na napad na državne službenike i ometanja saobraćaja, što su optužbe za koje njegove pristalice kažu da su izmišljene.

Njegov slučaj svojevremeno su pokretali zvaničnici SAD, među kojima i državna sekretarka Hilari Klinton, bez odgovora Kine.

Prema Si-En-Enu, Bejl je čuo za Čena dok je u Kini snimao "The Flowers of War", film o japanskom pustošenju grada Nanđinga 1937.
XS
SM
MD
LG