Dostupni linkovi

Maliki pozvao Kurdistan da izruči Hašemija



Irački premijer Nuri al-Maliki pozvao je danas vlasti autonomne kurdske oblasti Kurdistan da privedu pravdi potpredsednika te zemlje, pripadnika sunita Tarika al-Hašemija, za kojim je raspisana poternica zbog zavereništva.

"Nećemo prihvatiti nikakvo ometanje iračke pravde", dodao je.

Maliki je, takođe, odbacio Hašemijev apel Arapskoj ligi da pošalje delegaciju koja bi trebalo da nadzire istragu i ispitivanje.

"Reč je o kriminalnoj aferi, nema nikakve potrebe da Arapska liga ili svet imaju ulogu u njoj", kazao je premijer, inače šiit.

Hašemi, koji se nalazi u Erbilu u Kurdistanu, odbacio je u utorak optužbe.

Nalog za njegovo hapšenje izdat je u ponedeljak, posle zabrane putovanja u inostranstvo.

Prema bezbednosnim zvaničnicima, najmanje 13 telohranitelja iračkog potpredsednika uhapšeno je poslednjih nedelja, a nekoliko njih je
priznalo da je Hašemi predvodio odred plaćenih ubica odgovornih za
ubistva vladinih zvaničnika.

Malikijeva vlada nacionalnog jedinstva danas obeležava godinu dana na vlasti, a SAD, čiji su poslednji vojnici napustili Irak u petak, pozvale su na smirenost i dijalog u trenutku krize između šiita i sunita.

Hašemi je odbacio je danas sve optužbe na svoj račun, nazvavši ih isfabrikovanim".

Analitičari ocenjuju da je politička kriza u Iraku izazvala strahovanja manjinskih sunita da će biti marginalizovani.

Osim naloga za hapšenje Hašemija, premijer Nuri al-Maliki zatražio je poslednjih dana i smenjivanje vicepremijera, takođe iz redova sunita, a parlamentarna grupa Irakija koja ima podršku sunita, odlučila je da bojkotuje parlament i vladu.
XS
SM
MD
LG