Petak, 29. april/travanj 2016, 14:06 CET

  Pusić: Promjena odluke o datumu održavanja referenduma za EU

  10.12.2011
  Potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić najavila je promjenu saborske odluke o održavanju referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, prema kojoj bi trebao biti održan 30 dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora, odnosno najkasnije do 7. siječnja iduće godine, a što smatra prekratkim rokom.

  Najavila je da će se na prvom ili drugom saborskom zasjedanju promijeniti ta odluka i držati se Ustava u kojemu stoji da se ta odluka mora donijeti dvotrećinskom većinom.

  Nakon toga ide se na referendum i ako se potvrdi natpolovičnom većinom, Sabor će ratificirati pristupni ugovor, rekla je Vesna Pusić.

  Na pitanje kakav rezultat očekuje na referendumu, odgovorila je kako očekuje da će se za ulazak očitovati više od polovice građana.

  Zasad stvari ne stoje posve loše ali ni posve dobro. Istraživanje javnog mnijenja koje je za HTV pripremila agencija Hendal pokazuje kako je 54 posto ispitanika za ulazak u Uniju, 38 posto protiv, a 8 posto je neodlučno. Drugim riječima, govorimo o odnosu 54:46.

  Za Vesnu Pusić ta tanka većina ne znači ništa. Ističe kako su i neke druge zemlje, primjerice Finska i Švedska, imale 'tanku' potporu na referendumu ulasku u EU. Danas je podrška njihovu članstvu u Uniji oko 70 posto, kaže Pusić.

  Što će biti nakon referenduma ovisi o tome hoće li većina građana zaokružiti da ili ne.

  Prođe li referendum, pristupni ugovor ide na ratifikaciju, prvo u hrvatski parlament a potom u 27 zemalja Unije. Ne prođe li sledeći referendum se raspisuje za godinu dana.
  10 decembar/prosinac 2011
  10 decembar/prosinac 2011

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.