Nedjelja, 05. juli/srpanj 2015, 17:00 CET

Belgijski kralj imenovao premijera

05.12.2011
Belgijski kralj Albert Drugi imenovao je u ponedeljak Elija di Rupa (Elio Di Rupo) za novog premijera, čijim će izborom posle 541 duge političke krize zemlja dobiti prvog frankofonskog šefa vlade nakon gotovo 40 godina.

Di Rupo bi u utorak trebalo da položi zakletvu kao premijer zemlje sa 6,5 miliona Flamanaca i 4,5 miliona frankofonih stanovnika.

U saopštenju iz kraljevske porodice se navodi da je Albert Drugi primio Di Rupa i imenovao ga za premijera.

Di Rupo (59), sin italijanskih emigranata, predvodiće veliku koaliciju socijalista, demohrišćana i liberala, od koji su svi podeljeni po frankofonim i flamanskim strankama.

Di Rupo, šef frankofonih socijalista, još je u maju dobio mandat za sastav nove vlade, ali je dogovor o vladi postignut tek krajem prošle nedelje.
05 decembar/prosinac 2011
05 decembar/prosinac 2011

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
27.06.2015
TV serijal 'Perspektiva' o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED (National Endowment for Democracy) nakon petog ciklusa pravi ljetnu pauzu. U naredna dva mjeseca u kolažnim emisijama moći ćete vidjeti interesantne detalje sa snimanja Serijala u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. Producent je Mebius film iz Sarajeva.