Dostupni linkovi

KFOR uklanja barikade u ponedeljak


Glavna komanda Kfora u Prištini saopštila je u subotu uveče da će mirnim putem u ponedeljak ukloniti barikade na severu Kosova, ako to do tada ne uradi lokalno stanovništvo.

Na subotnjem sastanku komandanta Kfora, nemačkog generala Erharda Drevsa sa predstavnicima kosovskih Srba iz Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića nije postignut dogovor o uklanjanju barikada, ali su se dve strane složile da stanovništvo, Kfor i Euleks imaju pravo na slobodu kretanja.

"Sastanak je održan u konstruktivnoj atmosferi. Međutim, nema konkretnog rezultata u vezi sa uklanjanjem barikada", navodi se u saopštenju Kfora.

Dodaje se da je Drevs obavestio predstavnike četiri opštine da će u ponedeljak početi da kopnenim putem snabdeva svoje vojnike na prelazima Jarinje i Brnjak i u kampu "Noting Hil".

"Mandat Kfor-a jeste da održi mir i sigurnost, i slobodu kretanja za sve na Kosovu. Kfor će nastaviti da to radi posvećeno, pažljivo i nepristrasno, u skladu sa mandatom koji smo dobili od Ujedninjenih nacija", piše u saopštenju.
XS
SM
MD
LG