Dostupni linkovi

Srbija dostavila Briselu prijedlog oko prelaza na Kosovu


Srbija je Evropskoj uniji dostavila prijedlog za rješenje problema na prelazima Brnjak i Jarinje kojim se predviđa da kosovski policajci i carinici ne budu na tim prelazima, izjavio je šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

Istovremeno, portparol Euleksa Nikolas Hoton. izjavio je kako kosovski policajci i carinici - Albanci i Srbi - stacionirani na prelazima Brnjak i Jarinje neće obavljati nikakve poslove već će to činiti pripadnici Euleksa koji su u petak ujutro preuzeli nadležnosti na prelazima na sjeveru Kosova.

Portparol u Evropskoj komisiji Maja Kocijančić izjavila je u Briselu da Euleks počinje da sprovodi dogovor postignut u dijalogu Beograd-Priština o carinskom pečatu i da se time primjenjuje "primjeren carinski sistem" na Kosovu kao "jedinstvenoj carinskoj oblasti".

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešston izjavila je u petak da primjena dogovora o carinskim pečatima ne utiče na pitanje statusa Kosova i, naglašavajući da je zadovoljna što je trgovina krenula u jednom smjeru, izrazila očekivanje da će krenuti i u drugom.

Na svim kosovskim graničnim prelazima od petka je dozvoljen uvoz robe iz Srbije, što znači i kraj mjera trgovinskog reciprociteta između Kosova i Srbije.

Ministarka za trgovinu i industriju u Vladi Kosova, Mimoza Kusari Lila, potvrdila je za RSE da je jedan kamion iz Srbije na Kosovu, ali ne i sa Kosova u Srbiji.

"Mi smo u kontaktu sa lokalnim preduzećima i očekuje se da će danas ili sutra prvi kamion sa Kosova preći u Srbiju i s tim ćemo videti kako funkcioniše sporazum postignut u Briselu 2 septembra”, kaže Kusari Lila.
XS
SM
MD
LG