Dostupni linkovi

Kuči: Vlada Kosova ima plan za 16. septembar



Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je da Vlada Kosova ima plan za 16. septembar za kada je najavljeno da će kosovski carinici doći na prelaze na severu Kosova, čemu se Srbija protivi.

"Mi smo pripremili operacionalni plan, koji je veoma konkretan i o kojem se razgovaralo sa međunarodnim partnerima. Verujem da će se taj plan sada ostvariti", rekao je Kuči za dnevnik Koha ditore.

Prema dogovoru Kfora, Prištine i Beograda iz avgusta, međunarodna vojna misija treba da obezbeđuje prelaze 1 i 31 do 15. septembra.

Kuči je rekao da je Vlada Kosova svesna teškoća na preuzimanju kontrole na severu Kosova, ali je izrazio uverenje da će se tako nešto ipak dogoditi.

Komentarišući izjave zvaničnika Srbije kojima se osuđuju najave uspostavljanja kontrole prelaza i carine na severu Kosova, Kuči je rekao da se "Srbija ne pita" za kosovsku teritoriju.

"Ona (Srbija) je susedna zemlja i mi je pozivamo da se ne meša u unutrašnje stvari Kosova i da ne vrši neku vrstu agresije", rekao je Kuči.

Predstavnici Vlade Srbije navode da se u Briselu 2. septembra nije razgovaralo o tome ko će kontrolisati prelaza Brnjak i Jarinje nakon 15. septembra.

Beograd i kosovski Srbi protiv su toga da na prelaze dođu kosovski carinici, a građani na severu Kosova počeli su seriju protesta zbog najava iz Prištine.
XS
SM
MD
LG