Dostupni linkovi

Objavljen dokument o prodaji slovenačkog oružja Hrvatskoj


Slovenija je tokom proteklog rata prodavala Hrvatskoj oružje za naftu, pokazuje izvještaj iz 1993. godine, koji je na zahtjev tadašnjeg slovenačkog predsjednika Janeza Drnovšeka napisao ministar odbrane Janez Janša.

Izvještaj o oružju, koji nosi oznaku državne tajne i koji je Janša napisao za vladu na zahtjev opozicije zbog napada da je švercovao oružjem i prodavao ga za gotovinu Hrvatskoj i BiH po visokim cijenama, objavio je na svojoj internet-stranici publicist Matjaža Frangež, koji je o tome već napisao više knjiga u kojima sumnjiči Janšu, lidera današnje opozicije da u poslovima sa oružjem nije sve bilo čisto.

Frangež se na to odlučio dan nakon što je slovenački sud odlučio da neće udovoljiti zahtjevu Televizije Slovenija i Pop TV-a da dobiju uvid u taj dokument.

U izvještaju se navodi da je Slovenija prije početka rata sa JNA, u decembru 1990. i martu 1991. godine, za svoju Teritorijalnu obranu kupila više stotina hiljada automatskih pušaka, municije, minobacača i raketa, uz saglasnost tadašnjeg predsjednika Milan Kučana i "aktivnu tihu podršku SAD-a".

Na početku rata predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i premijer Franjo Gregurić tražili su besplatnu pomoć od slovenačkih kolega u oružju, navodi se u izvještaju, jer su tvrdili da "oni brane i Sloveniju pred novim napadom JNA".

"Slovenija je odobrila tranzit oružja i pomoć u kontaktima uz kompenzaciju za naftne derivate, a manji dio automobilima hrvatsko Ministarstvo odbrane predalo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije", ističe se u izvještaju.

Dozvolu za tranzit oružja iz Slovenije prema Hrvatskoj i BiH u vrijeme njihove borbe za samostalnost nakon proglašenja slovenačke nezavisnosti dao je tadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan uz prećutnu podršku SAD, navodi se u Janšinom izvještaju pisanom 1993. godine, koje je juče objavljen u Sloveniji.
XS
SM
MD
LG