Dostupni linkovi

Jelačić: Hag spreman za prihvat Hadžića


Glasnogovornica Tribunala u Haagu Nerma Jelačić izjavila je danas da je Tribunal spreman prihvatiti Gorana Hadžića i da će mu suditi Haški tribunal u sadašnjem sastavu, dok bi o eventualnim žalbama moglo odlučivati rezidualno tijelo koje će naslijediti neke od njegovih nadležnosti, po isteku mandata suda u julu 2013.

Jelačić je rekla da je hapšenjem Hadžića, posljednjeg bjegunca s liste optuženih Haškog tribunala, sigurno ogroman korak koji je Srbija napravila u ispunjavanju obaveza koje se tiču hapšenja bjegunaca i suradnje s Tribunalom.

"Srbija, međutim, kao i sve ostale države članice Ujedinjenih naroda , ostaje u obavezi da i dalje surađuje s Tribunalom o svim ostalim pitanjima u smislu pristupa arhivi i pomaganja pri pristupu informacijama za timove tužilaštva i odbrana optuženih kojima se sudi", rekla je Jelačić za Tanjug.

Ona je podsjetila da je i haški tužilac Serge Brammertz rekao da bi volio dobiti izvještaj na koji način su Ratko Mladić i Goran Hadžić uspijelavli izbjeći pravdu sve ove godine.
XS
SM
MD
LG