Dostupni linkovi

Nemačka: Jenjava zaraza



Nemački ministar zdravlja Danijel Bar (Daniel Bahr) izjavio je danas da se broj novih slučajeva zaraze enterohemoragičnom ešerihijom koli (EHEC) smanjuje i to je posredno pripisao činjenici da građani poštuju preporuke stručnjaka da u
ishrani izbegavaju pojedine vrste povrća.

Ministar je rekao da je Institutu "Robert Koh" "uspelo da ograniči moguće izvore infekcije" i preporučio građanima da se pridržavaju preporuka ove institucija.

Institut "Robert Koh", centralna ustanova nemačke federacije za praćenje širenja i prevenciju bolesti, pre više od dve sedmice je građanima, posebno na severu zemlje, preporučio da u ishrani ne koriste krastavac, paradajz i zelenu salatu.

U Nemačkoj su od sredine maja umrla 23 pacijenta zaražena EHEC-bakterijom. Od preko 1.600 obolelih, više od 600 pati od hemolitičko-uremijskog sindroma za koji je karakteristično razaranje crvenih krvnih zrnaca i otkazivanje funkcije bubrega.

Nadležne vlasti nisu do sada uspele da pronađu izvor zaraze, iako je najpre bilo saopšteno da su to krastavci uvezeni iz Španije, a potom da se radi o klicama različitog bilja koje se stavljaju u salatu.
XS
SM
MD
LG