Dostupni linkovi

Rasmusen: NATO nastavlja operacije do ostvarenje cilja



NATO i njegovi partneri u potpunosti su angažovani u operacijama u cilju zaštite libijskog naroda, izjavio je u četvrtak generalni tajnik Alijanse Anders Fogh Rasmusen na otvaranju dvodnevne konferencija NATO-a u Berlinu, na kojoj su se učesnici složili oko zajedničkoh cilja - okončanja režima Moammara Gaddafija.

“NATO preduzima sve mere da bi sprečio brutalne i sistematske napade Gadafija na njegov sopstveni narod”.

On je međutim dodao da "sama vojna sila ne može da obezbedi rešenje krize. Na građanima je Libije da odluče o svojoj sudbini a međunarodna zajednica i novouspostavljanjena kontakt grupa treba da promovišu političko rešenje”.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton) izjavila je da će SAD "snažno podržati" vojna nastojanja NATO-a u Libiji, pozvala zemlje članice da ostanu jedinstvene i istakla da je potrebno izvršiti dodatni politicki pritisak na Gadafija.

Ministri spoljnih poslova su na sastanku u Berlinu umanjili podele u okviru Alijanse nagoveštene nakon što su Francuska i Velika Britanija, čiji avioni obavljaju polovinu letova u okviru misije u Libiji, zatražile od zemalja članica da pruže veći doprinos i pojačaju napade na snage libijskog režima.

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele, čija je zemlja iznenadila saveznike odbivši da podrži rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) kojom je vojna intervencija u ovoj severnoafričkoj zemlji odobrena, rekao je da NATO podržava težnje Libijaca da Gadafi mora da ode.
XS
SM
MD
LG