Dostupni linkovi

Ban ki Mun: Pronaći političko rešenje u Libiji



Generalni sekretar UN Ban ki Mun danas je u Kairu apelovao na hitan prestak vatre i pronalaženje političkog rešenja u Libiji, a visoka predstavnica EU Ketrin Ešton
pozvala je na odlazak sa vlasti libijskog lidera Moamera Gadafija.

"Apelujemo da se pronađe političko rešenje u Libiji, kako bi građani te zemlje mogli da realiziju ono čemu teže", rekao je Ban Ki Mun na današnjem međunarodnom sastanku posvećenom Libiji. On je ponovio da UN pozivaju na hitan prestanak vatre u toj zemlji.

Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton izjavila je da je stav EU da Moamer Gadafi treba odmah da se povuče sa vlasti.

Ona je rekla i da je za okončanje krize u Libiji moguće samo političko rešenje i pozvala na dijalog svih strana koje bi trebalo da vode zemlju u periodu tranzicije.

Sastanku koji je održan u sedištu Arapske lige prisustvovali su i predsednik Organizacije Islamske konferencije Ekmeledin Ihsanoglu, predsednik Afričke unije Žang Ping i generalni sekretar Arapske lige Amr Musa.

Juče je u Dohi održan sastanak Kontakt grupe za Libiju čiji su zadaci praćenje političkog stanja i međunarodne intervencije u toj zemlji.

Kontakt grupa formirala je fond za pomoć pobunjenicima i ponovila da je za okončanje sukoba neophodno da libijski lider Moamer Gadafi ode sa vlasti.
XS
SM
MD
LG