Dostupni linkovi

Jen rekordno ojačao prema dolaru



Japanska valuta danas je dostigla rekordnu vrednost prema dolaru dok su cene japanskih akcija pale i ostale bez dela dobitka iz prethodne trgovine.

Na azijskim tržisstima dolar se menja za 78.90 jena nakon što se jutros spustio na 76,53 jena, daleko ispod prethodnog istorijskog minimuma od 79,75 jena iz aprila 1995.

Analitičari skok jena objašanjvaju strahom investitora zbog situacije u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima gde trenutno vojni helikopteri morskom vodom pokušavaju da ohlade reaktor.

Velike prirodne katastrofe, poput zemljotresa, deluju podsticajno na jen jer investitori očekuju da Japanci povuku sredstva iz inostranstva kako bi platili troškove obnove ili, ako je reč o osiguranju, potraživanja po osnovu izgubljenih života i imovine.

Veruje se da je u zemljotresu i cunamiju u Japanu stradalo više od deset hiljada ljudi a analitičari Goldman Saksa štetu procenjuju na 200 milijardi dolara.

Jačanje jena pripisuje se i spekulantima koji su pojurili da kupuju japansku valutu jer očekuju rast tražnje.

Posmatrači na tržištu očekuju da japansko ministarstva finansija i Banka Japana intervenišu da bi oslabili jen jer je jaka valuta štetna za izvoz treće po snazi svetske ekonomije.
XS
SM
MD
LG