Dostupni linkovi

Beriša: Otvoreni smo za istragu o trgovini organima



Albanski premijer Salji Beriša izjavio je danas da je otvoren za istrage u Albaniji, dan nakon što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji 1999. godine.

"Mi smo otvoreni za istrage koje bi mogle da budu sprovedene na čitavoj teritoriji zemlje, iako odlučno odbacujem mogućnost trgovine organima u Albaniji, a posebno masovnih grobnica u zemlji", rekao je Beriša na sednici vlade koju je direktno prenosilo više albanskih televizija.

PS SE usvojila je juče rezoluciju Dika Martija kojom se međunarodna zajednica i vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani pozivaju da preduzmu mere kako bi se rasvetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini tokom i posle sukoba na Kosovu.

"Treba biti potpuno slep i pomisliti da jedna albanska porodica može da ponudi svoju kuću da bi (u njoj) bilo počinjeno ubistvo", rekao je Berissa misleći na "žutu kuću" koja se pominje kao mesto gde su vađeni organima Srbima i Albancima sa Kosova.

On je kazao da će Albanija obećati "punu zaštitu svedoka kako bi olakšala istragu".
XS
SM
MD
LG