Ponedjeljak, 30. novembar/studeni 2015, 00:04 CET

Obama čestitao Sudancima na referendumu

16.01.2011
Američki predsednik Barak Obama čestitao je u nedelju Sudancima na "inspirativnom referendumu" o budućnosti njihove zemlje i pozvao na mir i uzdržanost.

"Mirni i dobro organizovani referendum u Sudanu inspiracija je celom svetu i priznanje odlučnosti naroda i lidera južnog Sudana u borbi za bolju budućnost", istakao je Obama.   

On je dodao da se referendum sada pomera u drugu fazu i da su nezavisni posmatrači ohrabreni dosadašnjim uspešnim procesom iako zvanični rezultati neće biti objavljeni izvesno vreme.
 
"Apelujemo na sve strane da ostanu mirne i budu uzdržane dok se ne dobiju rezultati i ne završi primena Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma iz 2005. godine", rekao je Obama.

On je pohvalio organizatore referenduma, kao i domaće i međunarodne posmatrače, ali više od svih "glasače koji su izašli u tako velikom broju i u pozitivnom duhu glasali".

Prema nepotpunim podacima, nakon sedmodnevnog referenduma većinski hrišćanski jug Sudana otcepiće se od muslimanskog severa. Dve strane vodile građanski rat od 1983. do 2005. godine.

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika