Petak, 04. septembar/rujan 2015, 18:35 CET

Azerbejdžan: Dugoročne isporuke plina Evropi

13.01.2011
Azerbejdžan je dogovorio dugoročne isporuke plina zemljama Evrope, a odgovarajući ugovor u četvrtak su potpisali predsjednik ove centralnoazijske zemlje Ilham Alijev i predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso.

Količine isporuka i drugi detalji ugovora se još ne objavljuju, ali kako je rekao predstavnik EK-a, isporuke goriva u EU će biti "značajne".

Proizvodnja plina u Azerbejdžanu će bitno da se uveća, naveo je portal AZE.az, zbog čega je prijeko potreban izvoz na strana tržišta.

Azerbejdžan planira da 2011. godine proizvede više od 30 milijardi kubnih metara plina, i do 2018. poveća produkciju do 80 milijardi kubnih metara.

Ova zemlja važi za najvećeg potencijalnog dobavljača sirovina za plinovod Nabuco, čijom izgradnjom Evropa pokušava da smanji zavisnost od ruskog plina.
13 januar/siječanj 2011
13 januar/siječanj 2011

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.