Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 14:24 CET

  Azerbejdžan: Dugoročne isporuke plina Evropi

  13.01.2011
  Azerbejdžan je dogovorio dugoročne isporuke plina zemljama Evrope, a odgovarajući ugovor u četvrtak su potpisali predsjednik ove centralnoazijske zemlje Ilham Alijev i predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso.

  Količine isporuka i drugi detalji ugovora se još ne objavljuju, ali kako je rekao predstavnik EK-a, isporuke goriva u EU će biti "značajne".

  Proizvodnja plina u Azerbejdžanu će bitno da se uveća, naveo je portal AZE.az, zbog čega je prijeko potreban izvoz na strana tržišta.

  Azerbejdžan planira da 2011. godine proizvede više od 30 milijardi kubnih metara plina, i do 2018. poveća produkciju do 80 milijardi kubnih metara.

  Ova zemlja važi za najvećeg potencijalnog dobavljača sirovina za plinovod Nabuco, čijom izgradnjom Evropa pokušava da smanji zavisnost od ruskog plina.
  13 januar/siječanj 2011
  13 januar/siječanj 2011

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.