Petak, 29. april/travanj 2016, 19:54 CET

  Belgija: Nova flamanska alijansa odbacila predlog za izlazak iz krize

  05.01.2011
  Stranka Nova flamanska alijansa(NVA) odbacila je u sredu kompromisni predlog koji bi otvorio put za izlazak iz krize u Belgiji, posle 206 dana političkog ćorsokaka od poslaničkih izbora.

  "NVA ima suštinske zamerke na predlog" dokumenta koji je uručen predstavnicima sedam stranaka uključenim u pregovore obustavljene još u oktobru, navela je ta stranka.

  Ta desničarska stranka poručila je da se, međutim, ne protivi mogućnosti da ostalih šest stranaka nastavi pregovore.

  "Videćemo da li su te primedbe prihvatljive za druge stranke. Tada ćemo moći da zaključimo da li su mogući konačni pregovori", porucila je NVA.

  Sedam stranaka trebalo je da do danas prihvate ili odbace izveštaj o mogućem usaglašavanju reforme institucija koji im je u ponedeljak predao socijalistički flamanski senator Vande Lanote. Njega je kao posrednika za rešavanje političke krize imenovao kralj Albert II.

  Danas su samo dve stranke flamanske levice saopštile da prihvataju taj predlog, dok je drugima bilo potrebno još vremena. Ipak, kao odlučujući odgovor smatrao se stav radikalne NVA koja je na izborima 13. juna, kada je osvojila 28 odsto glasova, postala najjača stranka u Flandriji.
  05 januar/siječanj 2011
  05 januar/siječanj 2011

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.