Dostupni linkovi

Pusić: Hrvati u BiH su najugroženiji, a politika Hrvatske prema BiH je nikakva



Predsjednica hrvatskog Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU i članica saborskog vanjskopolitičkog odbora Vesna Pusić u nedjelju je u Splitu, odgovarajući na novinarska pitanja, izjavila kako su Hrvati najugroženiji narod u BiH, a da je službena hrvatska politika prema BiH od 2004. godine "nikakva".

"Hrvati su najugroženiji u Bosni i Hercegovini, jednim dijelom i kao rezultat politike Hrvatske prema BiH u 90-im godinama, a onda i kao rezultat mnogih drugih politika i tragedija koje su se tamo dogodile", rekla je Pusić. "Bez Hrvata u BiH" teško da ta zemlja može opstati, dodala je ona.

Ocjenivši politiku Hrvatske prema BiH u 90-im godinama katastrofalnom, Pusić je istaknula kako "od 2004. godine naovamo Hrvatska nije imala nikakvu politiku prema BiH".

Po njezinim riječima, nakon izbora sljedeće godine na kojima će, kako smatra, doći do promjene vlasti, Hrvatska treba "krenuti sa regionalnom inicijativom za BiH".

"U toj bi inicijativi nositelj projekta bila BiH, ali bi sudjelovale Hrvatska i Srbija sa zajedničkim interesom da BiH postane članica NATO-saveza", istaknula je Pusić.

Objašnjavajući zamisao o pokretanju te regionalne incijative, Pusić je kazala kako Hrvatska i Srbija, kao ključni susjedi BiH, trebaju djelovati tako da " u početku ne ometaju integrativne procese u BiH, a vremenom bi ih, po mogućnosti, trebali početi pomagati".

"Cjelovita BiH", nužna je za stabilnost BiH, zaključila je Pusić.
XS
SM
MD
LG