Dostupni linkovi

Marti: Pružio sam dovoljno materijala za istragu o Tačiju i švercu organa



Nacrt Rezolucije koji je danas usvojio Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE), o nelegalnoj trgovini ljudskim organima i drogom na Kosovu, trebalo bi da podstaklne zvaničnu istragu i pokrene “dinamiku istine”, kazao je na konferenciji za novinare Dik Marti, autor izveštaja na osnovu koga je utvrđen ovaj dokument.

"Smatram da smo pružili dovoljno materijala da bismo opravdali pokretanje duboke, ozbiljne i nezavisne istrage, ali pre svega za stvaranje uslova u kojima će biti moguće da svedoci progovore. To je problem. U sadašnjim okolnostima ne žele da govore jer njihovi životi nisu zaštićeni. Sada je na vlastima da rade na utvrđivanju istine.

On je istakao da istina ne može biti jednosmerna, odnosno jedna pravda za pobednike, a druga za poražene, već istovetna pravda za sve.

"Duboko me šokiralo što je mnogo činjenica iz ovog izveštaja bilo poznato mnogim institucijama, ali su ćutale. No, smatram da nije moguće graditi budućnost zemlje bez težnje ka istini. Nikada neće biti mirne koegzistencije između različitih zajednica, ako se budemo pretvarali da ne znamo", istakao je Marti.

Parlamentarna skupština SE bi o tom dokumentu trebalo da raspravlja tokom zimske plenarne sednice u Strazburu 25. januara 2011. godine, objavljeno je na sajtu SE.
XS
SM
MD
LG