Subota, 30. april/travanj 2016, 11:02 CET

  Vijeće sigurnosti UN-a ukinulo trgovinske sankcije Iraku

  15.12.2010
  Vijeće sigurnosti UN u srijedu je na ministarskoj sjednici koju je vodio američki potpredsjednik Joe Biden, ukinulo trgovinske sankcije Iraku uvedene kao odgovor na njegovu okupaciju Kuvajta 1990., pod režimom bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina.

  Vijeće sigurnosti UN izglasalo je tri rezolucije kojima su okončane trgovinske sankcije, zatvoren program pomoći UN-a iz 1990-ih poznat kao "nafta za hranu", a vladi u Bagdadu dano je još šest mjeseci zaštite prihoda od nafte od potencijalnih vjerovnika.

  "Usvajanje tih važnih rezolucija označava početak kraja režima sankcija i ograničenja za irački suverenitet, neovisnost i oporavak", izjavio je irački ministar vanjskih poslova Hošjar Zebari u Vijeću sigurnosti UN-a.

  "Vijeće sigurnosti je prepoznalo da se sadašnje stanje u Iraku znatno razlikuje od stanja u vrijeme donošenja trgovinskih sankcija", rekao je Biden, čija zemlja u prosincu predsjeda Vijećem.

  "Ova je sjednica prekretnica za Irak. Danas smo svjesni koliko je daleko ta zemlja odmakla u ključnim aspektima normaliziranja svog statusa u zajednici naroda", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.
  15 decembar/prosinac 2010
  15 decembar/prosinac 2010

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.